• Näyttävää laatuasumista aivan Tampereen keskelle.

Veistoksellista arkkitehtuuria paraatipaikalla

Tyhjä tontti Tampereen ydinkeskustassa toimi pitkään kolkkona parkkipaikkana, kunnes sille nousi veistoksellinen seitsemänkerroksinen VVO:n asuin- ja liikerakennus. Sen suunnitelma voitti Tampereen kaupungin kilpailun, jossa etsittiin kaupunkikuvaan sopivaa, arkkitehtuuriltaan korkeatasoista ja energiatehokasta rakennusta. VRP Rakennuspalvelut Oy toimi projektin pääurakoitsijana.

Rakennus täydentää korttelin kulman luontevasti, vaikka poikkeaa 1950–70-luvuilla valmistuneista naapureistaan keltaisella värityksellään ja omaleimaisella muotokielellään. Taitteinen kattomaailma leikittelee porrastettujen julkisivujen kanssa.

– 45 asteen kulmassa oleva katto on itse asiassa seinä, joka lähtee kuudennen kerroksen puolivälistä. Kattoa on neljässä viidessä tasossa. Näin monimuotoinen rakennus vaati erityistä tarkkuutta, sillä yksityiskohtien toteuttamista oli katsottava monesta näkökulmasta, selvittää vastaava mestari Tero Oksanen.

Täydennysrakentaminen ahtaalla tontilla vilkasliikenteisen kadun ja ihmisvilinän keskellä edellytti erityispanostusta turvallisuuteen. Katujärjestelyistä sovittiin niin kaupungin katuvalvonnan kuin pelastustoimen kanssa. Aikataulutus oli tarkkaa. Kun painavat seinäelementit tuotiin paikalle, ne nostettiin heti paikoilleen, sillä varastotilaa ei ollut.

Upea lopputulos suorastaan vangitsee katseen.

– Voin ylpeänä kulkea rakennuksen ohi ja sanoa tyttärelleni: ”Isä rakensi tuon”, Oksanen naurahtaa.

Autottoman talon 37 vuokra-asuntoa ovat haluttuja. Kukapa urbaanista elämästä nauttiva ei haluaisi asua modernissa, laadukkaasti rakennetussa kodissa kävelykadulla lähellä kaikkia palveluita?

As Oy Satakunnankatu 21

Palvelu: Asuntotuotanto ja liiketilarakentaminen
Ajankohta: 2014–2016
Asiakas: VVO Kodit Oy
Sijainti: Satakunnankatu 21, Tampere
Suunnittelu: Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy


Kohde mediassa
Aamulehti 22.1.2016
Tamperelainen 6.3.2012